De voordelen van mindfulness

Mindfulness is een geestesgesteldheid die regelmatige oefening vereist. Het is een vorm van meditatie die je aandacht richt op het huidige moment. Het beoefenen van deze techniek kan stress en angst verminderen, de kwaliteit van je slaap verhogen en je algehele welzijn bevorderen.

Een van de meest populaire manieren om deze geestestoestand te cultiveren is meditatie. Van meditatie wordt gezegd dat het de hersenen op verschillende manieren ten goede komt, waaronder het verbeteren van cognitieve vaardigheden, het verminderen van chronische pijn en het bevorderen van een gevoel van welzijn. Des te meer reden om tijd te maken voor een dagelijkse sessie.

Een andere mogelijke methode van mindfulness is simpelweg stilstaan en het heden waarderen. Even de tijd nemen om een mooie zonsondergang of de klanken van een symfonie te waarderen, kan een effectieve manier zijn om focus en helderheid in je geest te brengen. Bovendien is het veel gemakkelijker om te genieten van de goede dingen in het leven, zoals een interessant gesprek of een heerlijke maaltijd.

Of je nu in het spel wilt komen of gewoon wilt ontspannen, mindfulness kan je helpen dit doel te bereiken. Behalve dat het een slimmere en aangenamere manier is om je tijd door te brengen, kan het ook je algehele gezondheid verbeteren, evenals je interpersoonlijke relaties.

Mindfulness is geen nieuw concept. Veel oude culturen beoefenen deze techniek al duizenden jaren. Hoewel de oorsprong ervan verloren is gegaan in de nevelen der tijd, zijn de voordelen ervan geverifieerd door wetenschappelijk onderzoek. Naast het stimuleren van de geestelijke en lichamelijke gezondheid, kan mindfulness een krachtig hulpmiddel zijn in de strijd tegen depressie, angst en verslaving.